Kattenweetjes blog

Kattenweetje: Help, mijn kat doet het naast de bak!

Posted by on Sep 14, 2014 in kattenweetjes | 0 comments

Kattenweetje: Help, mijn kat doet het naast de bak!

Dit Kattenweetje valt niet zomaar in een paar zinnen te behandelen. Daarom heb ik ervoor gekozen een uitgebreidere versie als pdf bij te voegen. Deze pdf mag gedeeld worden, mits bronvermelding en zonder wijzigingen aan de tekst.

Bekijk de tekst hier.

© Dit kattenweetje wordt u aangeboden door Comme Chez Chat. Meer over katten leren? Boek eens een lezing of organiseer een CCC home-party.

Kattenweetje: kat op dieet

Posted by on May 16, 2014 in kattenweetjes | 0 comments

Kattenweetje: kat op dieet

Heb jij ook een kat die wat te dik is? Die misschien zelfs van de dierenarts op dieet moet? En die speciale light voeding krijgt, maar er geen gram van af valt? Dan is het misschien goed om eens naar andere opties te kijken.
 
Om bij het begin te beginnen: we weten allemaal dat katten van nature roofdieren zijn die muizen en andere kleine diertjes (zoals insecten, wormen, konijnen, vogels…) eten. Maar wist je dat een kat gemiddeld zo’n 20 eetmomenten op een dag heeft? Dat ze in de natuur ongeveer 12 muizen per dag zou moeten eten om te overleven? En dat ze daarvoor zo’n 6 uur per dag op jacht zou zijn? Indrukwekkende cijfers, nietwaar!?

 

Je kan je voorstellen dat een voerbakje voor zo’n intelligent roofdier dus een vrij saaie bedoening is. Niks om op af te sluipen, geen spurtje om de muis te snel af te zijn, geen spanning van de jacht. Gewoonweg saai. En wat doet een kat die zich verveelt? Juist ja: kattenkwaad uithalen én meer gaan eten. Niet bepaald wat we willen natuurlijk…

 

Gelukkig kan het ook anders: met voedselverrijking! Dat is geen speciaal productje dat aan het voer wordt toegevoegd ofzo, nee, het is de kat voeding geven op een activerende manier. Kortom, de kat laten werken voor zijn voer. Dit is absoluut niet zielig, integendeel, het geeft de kat de kans die natuurlijke behoefte om iets voor zijn voer te doen te kunnen uitleven. En per slot van rekening werken wij ook voor de kost, nietwaar?

 

Voedselverrijking heeft veel voordelen: de kat gaat er minder van schrokken (dus minder kans op overgeven), de kat is er langer mee bezig en verveelt zich dus minder, het helpt probleemgedrag te voorkomen, katten eten er minder door, ze gaan er actiever van worden, meer bewegen en ze vinden het vooral erg leuk om te doen!

 

Goed, de kat laten werken dus. Maar hoe doe je dat nu precies? Er zijn verschillende manieren om je kat te laten werken voor zijn voer. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de puzzels die je in de winkel (o.a. ook bij Kattenspullen.be) kan kopen. Daar zijn veel  Catch hengelende katverschillende modellen van, die allemaal variëren in moeilijkheidsgraad, voor elke kat is er SlimCat-blue-with-foodwel wat geschikts. Een speciale vorm van puzzels zijn de voerballen, waar de kat mee moet rollen om de brokjes er uit te krijgen. Niet elke kat vindt dat leuk, het is dus een kwestie van uitproberen. Een kleine tip hierbij: neem een bal die een speciale vulopening heeft, anders ben je zelf langer bezig met de bal te vullen dan dat je kat bezig is met de brokjes er uit te krijgen. Voor de meer creatieve mensen (of kleine mensjes) onder ons, is het ook erg leuk om zelf puzzels te maken. Gaten in een oude schoendoos, een toren van wc-rolletjes of een hengelplateau van yoghurtpotjes: laat je fantasie de vrije loop.

 

Een andere vorm van voedselverrijking is de brokjes overal in huis verstoppen. Leg ze op de kast, in een schoen, onder de zetel, in de deur van de wasmachine… en laat je kat op speurtocht gaan. Brokjes bederven niet gemakkelijk, dus het is geen probleem als de kat ze niet meteen allemaal vindt. Maar geloof me: je zal versteld staan van hoe een goede speurneus je huiskamertijger heeft!

 

Voor wie zelf ook op dieet wil, is er ook de ‘twee-vliegen-in-één-klap’ methode. Zit je ’s avonds normaal met je kommetje chips of nootjes in de zetel? Vervang de chips dan heel eenvoudig door kattenbrokjes en gooi die één voor één weg om de kat er achteraan te laten hollen. Jij snoept niet en poeslief is lekker in beweging.

 

Zin gekregen om aan de slag te gaan? Zeker doen! Binnenkort volgt nog een handleiding voor beginners, maar voorlopig kan je zeker ook al een kijkje nemen op de Facebook groep ‘voedselverrijking voor katten’.

© Dit kattenweetje wordt u aangeboden door Comme Chez Chat. Meer over katten leren? Boek eens een lezing of organiseer een CCC home-party.

Kattenweetje: Waarom spinnen katten?

Posted by on Jan 20, 2014 in kattenweetjes | 0 comments

Dit Kattenweetje is een luisterfragment. Vorige week werd ik namelijk gecontacteerd door de Nederlandse Radio 5 voor het programma De Kennis van Nu. Zij vroegen me de Kettingvraag ‘Waarom spinnen katten?’ te beantwoorden. Dat deed ik met alle plezier natuurlijk! Beluister hier het antwoord: http://www.wetenschap24.nl/programmas/de-kennis-van-nu/kettingvraag/2014/januari/10-01-2014-spinnende-katten.html

© Dit kattenweetje wordt u aangeboden door Comme Chez Chat. Meer over katten leren? Boek eens een lezing of organiseer een CCC home-party.

Kattenweetje: smaakzin

Posted by on Dec 28, 2013 in kattenweetjes | 0 comments

Kattenweetje: smaakzin

Net zoals bij ons is de geur van voedsel voor katten belangrijker dan de smaak. Zo staan katten er om bekend dat ze niet snel bedorven voedsel zullen eten. Toch hebben katten net als mensen verschillende soorten smaakpapillen op hun tong en proeven hiermee zout, zuur, bitter en umami (een recent ontdekte, bouillon-achtige smaak). Zoet proeven ze echter niet. Dit verklaart meteen waarom sommige medicijnen graag door honden gegeten worden en verafschuwd worden door katten: zij proeven de toegevoegde suiker niet die de pillen ‘lekker’ maakt.

© Dit kattenweetje wordt u aangeboden door Comme Chez Chat. Meer over katten leren? Boek eens een lezing of organiseer een CCC home-party.